2023 Fushata

2023 banner protection

Shkarkoni, lexoni dhe shpërndajeni!

 

Ne kemi përgatitur materiale edukative. Do të gjeni këshilla të dobishme.

 

Mos ngurroni t'i shkarkoni këto dokumente dhe t'i ndani ato me familjen, miqtë, kolegët tuaj...

 

Njerëzit po udhëtojnë në zyrat tuaja, sallonet, korridoret, klubin shëndetësor, dyqanet, dhomat e pritjes?

 

Parandalimi i kancerit të lëkurës

Kanceri i lëkurës është një nga kanceret më të zakonshme në botë. Lajmi i mirë është se zakonisht është i trajtueshëm nëse zbulohet herët dhe ka gjëra që mund të bëjmë për ta parandaluar atë.

Jini gjithmonë të mbrojtur nga dielli

Shmangni ekspozimin e panevojshëm.

Kërkoni hije ku të jetë e mundur dhe shmangni diellin e verës në mes të ditës.

sun icon

Vishni veshje mbrojtëse

Përfshini ngjyra të errëta, mëngë të gjata, një kapelë me strehë të gjerë dhe syze dielli të vlerësuara me rreze UV.

Për fëmijët, kërkoni veshje me mbrojtje të integruar nga dielli.

clothes icon

Aplikoni krem kundër diellit

Kontrolloni që i juaji të ketë një faktor të lartë mbrojtjeje ndaj rrezeve UVA dhe UVB.

Mos harroni se kremi kundër diellit hyn në fuqi rreth gjysmë ore pas aplikimit të tij dhe zgjat vetëm dy deri në tre orë.

uv icon

Mbroni fëmijët

Fëmijët janë në rrezikun më të madh të problemeve shëndetësore afatgjata që lidhen me ekspozimin e pasigurt të diellit. Loja jashtë është e rëndësishme, por nuk duhet ta lini kurrë një fëmijë të digjet nga dielli.

baby icon

Kontrolloni lëkurën tuaj për pika që:

 

  • Ndryshoni madhësinë, ngjyrën dhe/ose formën
  • Dukej ndryshe nga pjesa tjetër (shenja "Rosa e shëmtuar")
  • Janë asimetrike ose kanë kufij të pabarabartë
  • Ndjeheni të ashpër ose me luspa (ndonjëherë mund të ndjeni lezione para se t'i shihni ato)
  • Janë me shumë ngjyra
  • Janë kruarje
  • Kanë gjakderdhje ose rrjedhje
  • Shiko perly
  • Dukej si një plagë, por nuk shërohet

 

 

Nëse shihni dy ose më shumë nga këto shenja paralajmëruese, mos e vononi. Vizitoni mjekun tuaj menjëherë.

Melanoma

Kjo është forma më pak e zakonshme e kancerit të lëkurës, por edhe më e rrezikshmja. Mund të prekë njerëz të çdo moshe, ndryshe nga llojet e tjera që janë më të zakonshme tek të moshuarit.

 

Paraqitet si një njollë që bëhet me pigment të errët ose zhvillon skaje të çrregullta ose ngjyra të ndryshme me kalimin e kohës, ose si një gungë rozë ose e kuqe që rritet me shpejtësi. Mund të përhapet brenda, prandaj kërkohet trajtim i menjëhershëm.

Karcinoma e qelizave bazale

Kjo është forma më e zakonshme e kancerit të lëkurës, por edhe më pak e rrezikshme. Zakonisht paraqitet si një gungë e ngritur në ngjyrën e lëkurës me një buzë të shndritshme, si perla, një plagë që nuk shërohet ose një gungë paksa kore që rritet ngadalë me kalimin e kohës. Nëse nuk trajtohet, mund të ulcerojë dhe të pushtojë indet më të thella.