2019 Fushata

bannerc2019 1

Ju mund ta mposhtni atë, por beteja fillon me të ditur se jeni në rrezik dhe çfarë të bëni për këtë.


Mos u mposht nga mohimi.


Kanceri i lëkurës është forma më e zakonshme e kancerit në botë sot. Është gjithashtu lehtësisht e parandalueshme dhe më e trajtueshme nëse kapet herët. Por, ekziston një faktor i përbashkët që i pengon njerëzit të mbrohen kundër kancerit të lëkurës dhe të kërkojnë trajtimin e hershëm që u nevojitet: mohimi.


Të kapërcesh mohimin do të thotë të jesh gjithmonë i mbrojtur nga dielli dhe të veprosh shpejt për të parë simptomat e kancerit të lëkurës. Kjo fletëpalosje shpjegon se çfarë duhet të bëni për të kapërcyer mohimin dhe për të mbrojtur veten.

 

Shkarkoni, lexoni dhe shpërndajeni!

 

Ne kemi përgatitur materiale edukative. Do të gjeni këshilla të dobishme.

 

Mos ngurroni t'i shkarkoni këto dokumente dhe t'i ndani ato me familjen, miqtë, kolegët tuaj...

 

Njerëzit po udhëtojnë në zyrat tuaja, sallonet, korridoret, klubin shëndetësor, dyqanet, dhomat e pritjes?

 

Puna juaj do t'ju çojë të shihni, prekni ose kujdeseni për lëkurën e klientëve tuaj? Mos humbisni jashtë rrezikut.

 

Shkarkoni dhe printoni këtë poster.

Shkarkoni broshurën dhe mësoni se si të zbuloni lezionet në rrezik.

Parandalimi I kancerit të lëkurës 

Skin cancer is one of the world’s most common cancers. The good news is that it is usually treatable if detected early - and there are things we can do to prevent it.

Jini gjithmonë të mbrojtur nga dielli

Shmangni ekspozimin e panevojshëm.
Kërkoni hije aty ku është e mundur dhe shmangni diellin e verës në mes të ditës.

sun icon

Vishni veshje mbrojtëse

Përfshini ngjyra të errëta, mëngë të gjata, një kapelë me buzë të gjerë dhe syze dielli të vlerësuara me rreze UV.
Për fëmijët, kërkoni veshje me mbrojtje kundër diellit të integruar.

clothes icon

Aplikoni krem kundër diellit

Kontrolloni që i juaji të ketë një faktor të lartë mbrojtjeje ndaj rrezeve UVA dhe UVB. Mos harroni se kremi kundër diellit hyn në fuqi rreth gjysmë ore pas aplikimit të tij dhe zgjat vetëm dy deri në tre orë.

uv icon

Mbroni fëmijët

Fëmijët janë në rrezikun më të madh të problemeve shëndetësore afatgjata që lidhen me ekspozimin e pasigurt të diellit. Loja jashtë është e rëndësishme, por nuk duhet ta lini kurrë një fëmijë të digjet nga dielli.

baby icon

Kontrolloni lëkurën tuaj për pika që:

 

  • Ndryshoni madhësinë, ngjyrën dhe/ose formën

  • Dukej ndryshe nga pjesa tjetër (shenja "Rosa e shëmtuar")

  • Janë asimetrike ose kanë kufij të pabarabartë

  • Ndjeheni të ashpër ose me luspa (ndonjëherë mund të ndjeni lezione para se t'i shihni ato)

  • Janë me shumë ngjyra

  • Janë kruarje

  • Kanë gjakderdhje ose rrjedhje

  • Shiko perly

  • Dukej si një plagë, por nuk shërohet

 

Nëse shihni dy ose më shumë nga këto shenja paralajmëruese, mos e vononi. Vizitoni mjekun tuaj menjëherë.

Melanoma

Kjo është forma më pak e zakonshme e kancerit të lëkurës, por edhe më e rrezikshmja. Mund të prekë njerëz të çdo moshe, ndryshe nga llojet e tjera që janë më të zakonshme tek të moshuarit. Paraqitet si një njollë që bëhet me pigment të errët ose zhvillon skaje të çrregullta ose ngjyra të ndryshme me kalimin e kohës, ose si një gungë rozë ose e kuqe që rritet me shpejtësi. Mund të përhapet brenda, prandaj kërkohet trajtim i menjëhershëm.

Karcinoma e qelizave bazale 

Kjo është forma më e zakonshme e kancerit të lëkurës, por edhe më pak e rrezikshme. Zakonisht paraqitet si një gungë e ngritur në ngjyrën e lëkurës me një buzë të shndritshme, si perla, një plagë që nuk shërohet ose një gungë paksa kore që rritet ngadalë me kalimin e kohës. Nëse nuk trajtohet, mund të ulcerojë dhe të pushtojë indet më të thella.

Karcinoma me qeliza skuamoze

Kjo është forma e dytë më e zakonshme e kancerit të lëkurës, që shfaqet në zonat e lëkurës që kanë pasur shumë ekspozim ndaj diellit, si fytyra dhe skalpi. Paraqitet si një gungë kore e cila mund të rritet shpejt dhe të ulcerohet dhe të qajë. Mund të përhapet me shpejtësi, veçanërisht nëse në buzë, veshë, gishta dhe gishtërinj, ose te pacientët me imunosupresion.
Trajtimi kirurgjik për heqjen e lezioneve është thelbësor.

Keratoza aktinike

Kjo ndodh më shpesh te njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar, në zonat më të ekspozuara ndaj diellit si fytyra, qafa, veshët, pjesa e pasme e duarve dhe skalpi. Ai paraqitet si njolla me luspa të kuqe-kafe dhe të vrazhda të lëkurës. Lezionet janë parakanceroze; në 10 – 15% të rasteve ato mund të zhvillohen në karcinoma skuamoze, ndaj duhen trajtuar për të parandaluar përparimin.