2015 Fushata

campaign banner3

Mund të shikohet kanceri I lëkurës. Kape herë, dhe mund të trajtohet.

 

Shkarkoni, lexoni dhe shpërndajeni!

 

Ne kemi përgatitur materiale edukative. Do të gjeni këshilla të dobishme.

 

Mos ngurroni t'i shkarkoni këto dokumente dhe t'i ndani ato me familjen, miqtë, kolegët tuaj...

 

Njerëzit po udhëtojnë në zyrat tuaja, sallonet, korridoret, klubin shëndetësor, dyqanet, dhomat e pritjes?

 

Puna juaj do t'ju çojë të shihni, prekni ose kujdeseni për lëkurën e klientëve tuaj? Mos humbisni jashtë rrezikut.

 

Shkarkoni dhe printoni këtë poster.

Shkarkoni broshurën dhe mësoni se si të zbuloni lezionet në rrezik.

Preventing skin cancer

Skin cancer is one of the world’s most common cancers. The good news is that it is usually treatable if detected early - and there are things we can do to prevent it.

Always be sunsafe

Avoid unnecessary exposure.

Seek shade where possible, and avoid the summer sun during the middle of the day.

sun icon

Wear protective clothing

Include dark colours, long sleeves, a widebrimmed hat and UV-rated sunglasses.

For children, look for clothing with inbuilt sun protection.

clothes icon

Apply sunscreen

Check that yours has a high protection factor against both UVA and UVB rays. Remember that sunscreen takes effect around half an hour after its application and only lasts for two to three hours.

uv icon

Protect children

Children are at the greatest risk of long-term health issues related to unsafe sun exposure.

Outside play is important, but you should never let a child get sunburnt.

baby icon

Kanceri i lëkurës mund të prekë këdo në çdo moshë. Është më e zakonshme tek njerëzit mbi 50 vjeç, ose tek njerëzit që kanë pasur ekspozim të zgjatur në diell.

 

Ju jeni në rrezik më të lartë nëse:

 

  • Keni lëkurë të hapur ose jeni të prirur për djegie nga dielli

  • Ishin djegur nga dielli gjatë fëmijërisë

  • Kanë kaluar shumë kohë në diell (për punë ose kohë të lirë)

  • Keni periudha periodike ekspozimi (p.sh. gjatë festave)

  • Përdorni shtretër dielli

  • Keni më shumë se 50 nishane

  • Keni një histori familjare të kancerit të lëkurës

  • Janë mbi 50 vjeç

  • Të jenë nënshtruar një transplanti organesh

 

JA JANI TË KUJDESH SHENJAT EDHE NËSE NUK PLOTËSONI KRITERET ME RREZIK TË LARTË PASI KANCERI I LËKURËS MUND TË PRIK KUNDËR. TË JESH TË VETËDIJSHËM GJITHASHTU MUND TË DO TË THOTË TË VENDOSI SHENJAT NË NJË TË DASHUR DHE MUND TË PARANDALONI VONESEN E TRAJTIMIT.

Melanoma

Kjo është forma më pak e zakonshme e kancerit të lëkurës, por edhe më e rrezikshmja. Mund të prekë njerëzit e çdo moshe, ndryshe nga llojet e tjera që janë më të zakonshme tek të moshuarit.

 

Paraqitet si një njollë që bëhet me pigment të errët ose zhvillon skaje të çrregullta ose ngjyra të ndryshme me kalimin e kohës, ose si një gungë rozë ose e kuqe që rritet me shpejtësi. Mund të përhapet brenda, prandaj kërkohet trajtim i menjëhershëm.

Karcinoma e qelizave bazale

Kjo është forma më e zakonshme e kancerit të lëkurës, por edhe më pak e rrezikshme. Zakonisht paraqitet si një gungë e ngritur në ngjyrën e lëkurës me një buzë të shndritshme, si perla, një plagë që nuk shërohet ose një gungë paksa kore që rritet ngadalë me kalimin e kohës. Nëse nuk trajtohet, mund të ulcerojë dhe të pushtojë indet më të thella.

Karcinoma me qeliza skuamoze

Kjo është forma e dytë më e zakonshme e kancerit të lëkurës, që shfaqet në zonat e lëkurës që kanë pasur shumë ekspozim ndaj diellit, si fytyra dhe skalpi.

 

Paraqitet si një gungë kore e cila mund të rritet shpejt dhe të ulcerohet dhe të qajë. Mund të përhapet me shpejtësi, veçanërisht nëse në buzë, veshë, gishta dhe këmbë, ose në pacientë me imunosupresion. Trajtimi kirurgjik për heqjen e lezioneve është thelbësor.

Keratoza aktinike

Kjo ndodh më shpesh te njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar, në zonat më të ekspozuara ndaj diellit si fytyra, qafa, veshët, pjesa e pasme e duarve dhe skalpi. Ai paraqitet si njolla me luspa të kuqe-kafe dhe të vrazhda të lëkurës. Lezionet janë parakanceroze; në 10 – 15% të rasteve ato mund të zhvillohen në karcinoma skuamoze, ndaj duhen trajtuar për të parandaluar përparimin.