2014 Fushata

Kanceri i lëkurës mund të shihet dhe njohja e lëkurës tuaj mund të bëjë ndryshimin. Kontrolloni rregullisht veten dhe kërkoni ndryshime, sepse kanceri i lëkurës mund të trajtohet nëse kapet mjaft herët. Gjithmonë konsultohuni me dermatologun tuaj në rast dyshimi.

I nderuar profesionist i kujdesit shëndetësor,

 

Ju shihni më shumë lëkurën e klientëve tuaj sesa ata e shohin veten e tyre. Prandaj, jeni në gjendje ideale për të identifikuar njollat potencialisht të rrezikshme të lëkurës përpara se ato të bëhen problem. Pra, nëse shihni diçka të dyshimtë, sigurohuni që të rekomandoni që klienti juaj të vizitojë një dermatolog. Mund të parandalojë probleme serioze shëndetësore dhe madje mund të shpëtojë jetën e tyre.

 

Fletëpalosja e mëposhtme shpjegon se çfarë duhet kërkuar.

 

Për më shumë informacion rreth llojeve të ndryshme të njollave të lëkurës, çfarë kuptimi kanë dhe si mund të trajtohen, mund t'i referoni ato gjithashtu në faqen tonë të internetit kryesore: www.euromelanoma.org

 

Faleminderit që u bashkuat në luftën për të parandaluar kancerin e lëkurës.

 

Shkarkoni, lexoni dhe shpërndajeni!

 

Ne kemi përgatitur materiale edukative. Do të gjeni këshilla të dobishme.

 

Mos ngurroni t'i shkarkoni këto dokumente dhe t'i ndani ato me familjen, miqtë, kolegët tuaj...

 

Njerëzit po udhëtojnë në zyrat tuaja, sallonet, korridoret, klubin shëndetësor, dyqanet, dhomat e pritjes?

 

Puna juaj do t'ju çojë të shihni, prekni ose kujdeseni për lëkurën e klientëve tuaj? Mos humbisni jashtë rrezikut.

 

Shkarkoni dhe printoni këtë poster.

Shkarkoni broshurën dhe mësoni se si të zbuloni lezionet në rrezik.

Preventing skin cancer

Skin cancer can be seen, and knowing your skin can make the difference. Check yourself regularly and look for changes, because skin cancer can be treated if caught early enough. Always consult your dermatologist in case of doubt.

Always be sunsafe

Avoid unnecessary exposure.

Seek shade where possible, and avoid the summer sun during the middle of the day.

sun icon

Wear protective clothing

Include dark colours, long sleeves, a widebrimmed hat and UV-rated sunglasses.

For children, look for clothing with inbuilt sun protection.

clothes icon

Apply sunscreen

Check that yours has a high protection factor against both UVA and UVB rays. Remember that sunscreen takes effect around half an hour after its application and only lasts for two to three hours.

uv icon

Protect children

Children are at the greatest risk of long-term health issues related to unsafe sun exposure.

Outside play is important, but you should never let a child get sunburnt.

baby icon

Të gjithë kanë njolla në lëkurë. Ata janë një pjesë krejtësisht normale e rritjes dhe rritjes.

 

Megjithatë, herë pas here, ato mund të jenë një paralajmërim për diçka më të rrezikshme.

 

Prandaj, sigurohuni që të kontrolloni rregullisht lëkurën tuaj për njolla të dyshimta. Nëse keni dyshime, konsultohuni me dermatologun tuaj.

 

Kontrolloni lëkurën tuaj dhe të njerëzve tuaj të dashur një herë në muaj. Jini në vëzhgim për pikat që:

 

 • Ndryshoni madhësinë, ngjyrën dhe/ose formën

 • Dukej ndryshe nga të tjerët

 • Janë asimetrike

 • Ndiheni të ashpër ose me luspa, ndonjëherë mund t'i ndjeni lezionet përpara se t'i shihni ato

 • Janë me shumë ngjyra

 • Janë kruarje

 • Kanë gjakderdhje ose rrjedhje

 • Shiko perly

 • Dukej si një plagë, por nuk shërohet

 

Shikoni për shenjat paralajmëruese të kancerit të lëkurës. Konsultohuni me dermatologun tuaj nëse shihni dy ose më shumë.

 

Nishanet në të njëjtin person shpesh duken të ngjashëm:

 

 • të njëjtën formë dhe të njëjtat ngjyra. shfaqja e një lezioni të pigmentuar mund të konsiderohet e dyshimtë nëse është e ndryshme nga të tjerat. kjo quhet shenja 'rosa e shëmtuar'.

 • mbani mend shenjat ABCDE të melanomës: zbulimi i hershëm është faktori i parë për trajtimin e suksesshëm.

 

 

 

 

A. A është posta asimetrike?

 

Benign

 

Malignant

B. A ka kufij të pastrajtarë?

 

Benign

 

Malignant

C. A përmban ngjyra të ndryshme?