Plateepitelkreft

Velg en annen type hudkreft

Plateepitelkreft er den nest vanligste formen for hudkreft. 

 

Dette er den nest vanligste formen for hudkreft, og forekommer også på områder av huden som utsettes for mye sol, som ansikt og hodebunn. Den viser seg som forhøyet og ru hud som kan vokse raskt til et sår som væsker. Den kan spre seg raskt, særlig hvis den rammer lepper, ører, fingre eller tær, eller hos immunsvekkede pasienter. Her er kirurgisk fjerning av lesjonene helt essensielt.

keratoacanthoma 2852
recognize icon

 

Utseende

 

 

Plateepitelkreft har ofte utviklet seg fra aktinisk keratose. De viser seg som forhøyede klumper i huden med ru overflate, eller som røde hudflekker som flasser av. De kan vokse og utvikle seg relativt raskt til større sår som væsker. Plateepitelkreft kan ofte bli forvekslet med vorter.

 

appear icon

 

Lokalisering

 

 

Plateepitelkreft kan oppstå på alle deler av kroppen, også i slimhinner og på kjønnsorganene. Men de er vanligst på steder som eksponeres mest for sol, som ansiktet, hodebunnen, leppene, halsen og armer/bein. De forekommer oftest på områder som er blitt solbrent, og oppstår sammen med andre tegn på hudskade, som for eksempel rynker eller manglende elastisitet i huden.

 

evolution icon

 

Utvikling

 

 

Hvis plateepitelkreft oppdages på et tidlig stadium, er de enkle å behandle. Men hvis de forblir ubehandlet, kan de trenge inn i dypere hudlag og gi varige skader. I sjeldne tilfeller kan plateepitelkreft spre seg til lymfesystemet og andre indre organer og bli dødelig. Derfor anbefales kirurgisk behandling. 

 

Galleri