Basalcellekreft

Velg en annen type hudkreft

Basalcellekreft er den vanligste formen for hudkreft.

 

Dette er den vanligste formen for hudkreft, men også den minst alvorlige. Den viser seg vanligvis som en forhøyet klump i huden med glinsende overflate. Det fremstår som et sår med skorpe på som ikke vil gro, og som vokser sakte. Hvis disse lesjonene forblir ubehandlet, kan de utvikle seg til større sår som går dypere i hudvevet.

2
recognize icon

 

Utseende

 

Det finnes ulike typer basalcellekreft.


Nodulære basalcellekarsinom viser seg som klumper i huden med glinsende overflate, og som ofte utvikler et rødt sår i midten.


Andre basalcellekarsinom kan vise seg som tynne, brune eller rødlige hudflekker. Dette kan lett forveksles med tørr hud, aktinisk keratose, eksem eller psoriasis, men disse flekkene lar seg ikke behandle med fuktighetskremer eller lokale steroidkremer.

 

Lesjonene oppdages vanligvis ved at pasienten merker et sår som ikke vil gro. 

 

appear icon

 

Lokalisering

 

Basalcellekreft oppstår som regel på hudområder som utsettes for mye sol. Nodulære basalcellekarsinom er mer vanlig på hode og hals, mens andre typer rammer overkroppen, armer eller bein.

 

evolution icon

 

Utvikling

 

Basalcellekreft kan ofte vokse og utvikle seg uten at man merker noe ubehag. Dette er den minst alvorlige formen for hudkreft, men hvis lesjonene forblir ubehandlet, kan de vokse inn i og ødelegge vevet rundt eller lenger ned i huden. Behandling anbefales, vanligvis kirurgisk fjerning eller annen lokal behandling (frysing eller lysbehandling).

 

Galleri