Årsaker

Selv om det finnes flere risikofaktorer, skyldes hudkreft som regel overdreven eksponering av UV-stråler fra sola. Langvarig og overdreven eksponering av denne strålingen er den vanligste årsaken til alle former for hudkreft.

 

De to ulike hovedformene for UV-stråler trenger inn i huden i ulik dybde. Hvis du tilbringer for mye tid i solen, kan strålene skade DNA-material og vevet i huden. I beste fall fører dette ”kun” til tidlige aldringstegn og rynker. I verste fall fører det til permanente skader på huden, og i siste instans hudkreft.

 

Begrenset eksponering for sol er sunt. UV-B-stråler stimulerer kroppens produksjon av D3-vitamin, og dette vitaminet er viktig for god helse, vekst og et sterkt skjelett. Men det trengs bare en kort eksponering av sol hver dag. 

 

Selv om flere timers soling på stranda, kan gjøre at vi føler oss solbrune og vel, er de langsiktige skadene på huden og kroppen mye viktigere enn de kortvarige fordelene.

 

For skadene som solen påfører huden, er permanente. Selv om brunfargen i huden gradvis forsvinner, forblir endringene i huden der. For hver gang vi utsetter oss for soling, påføres huden og det svekkede lokale immunsystemet for ytterligere skade. Dermed skades også genmaterialet i huden.

 

Klikk her for å lese mer om de ulike typene UV-stråler og deres effekt på huden.

 

Click here to learn more about the different types of UV radiation and their effects.