Melanom

Velg en annen type hudkreft

Melanom er den sjeldneste formen for hudkreft, men også den farligste.

 

Dette er den sjeldneste formen for hudkreft, men også den mest alvorlige. Den kan ramme personer i alle aldre, til forskjell fra andre kreftformer, som er vanligst hos eldre mennesker. Et melanom kan ha veldig ulikt utseende; det kan se ut som en mørk pigmentflekk med uregelmessige kanter eller fargeforandring over tid. Men den kan også se ut som en hurtigvoksende rosa eller rød klump i huden. Den kan spre seg til indre organer, så her er umiddelbar behandling avgjørende.    

melanoma 28
recognize icon

 

Utseende

 

Melanom viser seg enten som mørke pigmentflekker eller flekker som har uklar avgrensing eller fargeforandring over tid. De kan også være hurtigvoksende rosa eller røde klumper i huden. Melanom er ikke alltid så enkelt å identifisere ved første øyekast, da de ofte ligner på andre føflekker eller fødselsmerker. 

 

A-B-C-D-E-regelen er til god hjelp når man skal avdekke et eventuelt melanom:

 

- Er føflekken Asymmetrisk?

- Har den uklar eller uregelmessig avgrensning (B av engelsk ”Borders”)?

- Har den endret farge (C av engelsk ”Colour”)?

- Er den større enn 6 mm i diameter (D)?

- Har størrelsen, formen eller utviklingen Endret seg (E) over tid?

 

Alle føflekkene på kroppen bør være noenlunde like i form og farge. Hvis det oppstår en flekk som er annerledes i form enn de andre, er det grunn til å være på vakt.
Symptomer som kløe eller blødning er kjente tegn på maligne melanom. Hvis det dukker opp nye flekker i normal hud hos en person som er over 40 år, kan det være fare på ferde, og da er det verdt å få det sjekket hos en hudlege.

 

appear icon

 

Lokalisering

 

Melanom kan oppstå hvor som helst på kroppen, men er vanligst på brystet og beina. De kan utvikle seg på hudområder som er helt normal, men i ca. 30 % av tilfellene oppstår de på allerede eksisterende føflekker.

 

evolution icon

 

Utvikling

 

Melanom kan vokse raskt og spre seg raskt til indre organer. Derfor er det viktig med umiddelbar behandling, oftest i form av kirurgisk fjerning.

 

Galleri