Nevi (fødselsmerker)

Velg en annen type godartet lesjon

Føflekker (eller "nevi”) varierer veldig i utseende.

 

Nevi

 

Formen kan variere fra flate til forhøyede hudområder. I farge ser man både rosa, brune og svarte flekker, og størrelsen varierer fra noen millimeter til flere centimeter.  Hos personer over 50 år er det sjeldent med utvikling av nye nevi. 

 

Størstedelen av nevi er harmløse, men visse typer må holdes øye med for tegn på melanom.  Under 30 % av melanom vokser ut av nevi, og de oppstår som regel spontant.

atypical neavus 80

Atypiske nevi

 

Atypiske eller dysplastiske nevi er flekker som skiller seg fra de andre på kroppen. Siden atypiske nevi kan ligne på melanom, er det viktig å bli undersøkt av hudlege for å få konstatert om den er godartet eller ondartet. ABCDE-regelen for melanom kan brukes til å vurdere om du bør kontakte lege:

 

  • Er føflekken Asymmetrisk?
  • Har den uklar eller uregelmessig avgrensning (B av engelsk ”Borders”)?
  • Har den endret farge (C av engelsk ”Color”)?
  • Er den større enn 6 mm i Diameter (D)?
  • Har størrelsen, formen eller utviklingen Endret seg (E) over tid?

 

Personer med flere atypiske nevi på kroppen har mye større risiko for å utvikle melanom. Derfor bør de følges opp regelmessig av hudlege for eventuelle hudforandringer.

 

Galleri

Dermale nevi

 

Dermale nevi varierer i form fra lett forhøyede klumper i huden til runde flekker. Fargen kan også variere, fra rosa til lys eller mørk brun. Dermale nevi er godartede overhudsforandringer som sjelden utvikler seg til melanom.

 

Galleri