Nxija e lekures dhe kabinat solare

Nxirja e lekures

 

Nxirja është procesi me të cilin ngjyra e lëkurës është me e erret ose e nxire. Nxirja e lekures,  qoftë nga koha e kaluar në një plazh, në nje kabine solare, apo përmes ekspozimit të rastësishëm, është i dëmshëm dhe i rrezikshëm.

 

Nxirja e  shkaktuar nga rrezatimi i dëmshëm ultravjollcë (UV) nga rrezet e diellit ose kabinat solare dhe nëse keni një të tillë, do të thotë që ADN-ja brenda lëkurës tuaj është dëmtuar. Dëmi kumulativ i shkaktuar nga rrezatimi UV mund të çojë në plakje të parakohshme të lëkurës (përfshirë rrudhat, lëkurën e dobët, njollat kafe), si dhe kancerin e lëkurës.

 

TE PAVERTETA

TE VERTETA

Nxirja ne nje kabine solare eshte e shendetshme.

Nxirja eshte rezultat i mbrojtjes qe organizmi juaj ben nga rrezet UV.

Nxirja ne kabine te mbron nga dielli. 

Nxirja e lekures ne nje lekure te hapet ofron nje SPF 4.

Nuk mund te nxiheni ne nje dite me re.   

Deri në 80% të rrezatimit UV diellor mund të depërtojnë në mbulesën e dritës së reve.

Nuk mund te nxiheni kur jeni ne uje.

Uji ofron vetem nje mbrojtje minimale karshi rrezatimit ultraviolet dhe reflektimi i rrezeve ne uje rrit ekspozimin karshi rrezeve UV.

Rrezatimi UV ne dimer nuk eshte i rrezikshem.

Rrezatimi UV është përgjithësisht më i ulët gjatë muajve të dimrit, por reflektimi i borës mund të dyfishojë ekspozimin tuaj të përgjithshëm, veçanërisht në lartësi të madhe.

 

Kremerat mund te me mbrojne mua keshtu qe mund te rri ne uje sa te dua.

Kremrat e diellit nuk kanë për qëllim të rrisin kohën e ekspozimit të diellit, por të rrisin mbrojtjen gjatë ekspozimit të pashmangshëm. Mbrojtja që ata ofrojnë varet në mënyrë kritike nga perdorimi i saktë i tyre.

Neqoftese ben pushime te herpashershme gjate banjes ti sdo te digjesh.

Ekspozimi ndaj rrezeve UV eshte kumulativ gjate gjithe dites.

 

Neqoftese nuk ndjen ngrohtesine e rrezeve te diellit ti nuk do digjesh.

Djegja nga dielli shkaktohet edhe nga ato rreze Uv qe ju nuk I ndjeni.

Kabinat solare

Përdorimi i kabinave solare duhet të shmanget plotësisht. Në fakt, njerëzit që përdorin rrezet e diellit ultravjollcë (UV) ne kabinat solare kane  74 përqind më shumë të ngjarë të zhvillojnë melanoma sesa ata që nuk i kanë përdorur kurrë ato. Rrezet UV te emetuara nga kabinat solare  gjithashtu mund të dëmtojnë ADN-në në qelizat tuaja të lëkurës, dhe me kalimin e kohës ky  dem mund të jete i mjaftueshem  për të shkaktuar kancer të lëkurës.

 

Kabinat solare  ndonjëherë mund të tregtohen si një mënyrë e kontrolluar për të marrë një nxirje sa  më të sigurt. Në realitet, keto kabina  nuk janë më të sigurta se ekspozimi ne diell, dhe studimet kanë treguar se ato nuk japin asnje përfitim pozitiv për shëndetin.

 

Profesionistët e shëndetësisë në shumë vende po përpiqen të perpilojne dhe zbatojne nje ligj  kundër përdorimit të kabinave te diellit , dhe disa vende evropiane tashmë kanë ndaluar përdorimin e tyre nga njerëz nën moshën 18 vjeç.