Cfarë të kërkoni

Lezionet e lëkurës janë anomali që ndodhin në  sipërfaqen e lëkurës. Ato zakonisht shfaqen ne moshat e medha , por mund të jene prezent  në çdo fazë të jetës tuaj. Lezionet e lëkurës janë të zakonshme dhe zakonisht të padëmshme, por herë pas here ato mund të jenë shenja paralajmëruese për diçka më serioze, përfshirë kancerin e lëkurës.

 

Për fat të mirë, lezionet kanceroze mund të identifikohen ne fazat e hershme , duke lejuar që kanceri të trajtohet në mënyrë më efektive. Klikoni në karcinomën e qelizave bazale, karcinomën skuamoze të qelizave, keratozën aktinike dhe faqet e melanomës për të mësuar më shumë rreth llojeve të ndryshme të lezioneve të lëkurës si te  monitorohen.

 

Gjerësisht, ju duhet të monitoroni lëkurën tuaj për njolla që:

 

  • Ndryshojne ngjyrën, madhësinë ose formën

  • Duken ndryshe klinikisht  krahasuar me pjesën tjetër

  • Janë asimetrike ose kanë kufij të pabarabartë

  • Janë më të gjera se 6 mm

  • Jane me siperfaqe te ashper ne prekje

  • Kanë me shumë ngjyra

  • Kruhen

  • Jane  hemoragjike

  • Jane si lezione perle ne dukje

  • Duken si  plagë qe nuk sherohen

 

Mos supozoni se një vend i dyshimtë është i padëmshëm vetëm sepse nuk dhemb. Jo të gjitha lezionet kancerogjene janë të dhimbshme.

 

Rregulli ABCDE

 

Një mënyrë e thjeshtë për të kujtuar disa nga këto shenja është rregulli ABCDE.

 

A

A është lezioni asimetrik?

 

B

A ka kufij të padallueshëm apo të pabarabartë?

C

A e ndryshon ngjyrën?

 

 

D

A është më i madh se 6 mm në Diametër?

 

E

A ka evoluar madhësia, forma apo sjellja e saj me kalimin e kohës?

Shenja e “

 

Të gjitha nevuset tuaja duhet të duken mjaft të ngjashme; të njëjtën formë dhe ngjyre. Nëse shfaqet një lezion i ri që është i ndryshëm nga pjesa tjetër, mund të jetë i dyshimtë. Kjo quhet shenja e “patokut te shemtuar”.