Tamnjenje kože i solarijumi

Tamnjenje

 

Tamnjenje (preplanulost) kože je proces u kome boja kože postaje tamna, odnosno preplanula. Preplanulost kože, bilo da je dobijena na plaži, u solarijumu ili tokom incidentalnog izlaganja, je štetna i opasna.

 

Preplanulost izazivaju štetni UV zraci koji potiču od sunca ili solarijuma, što znači da je oštećena i DNK u koži. Kumulativno oštećenje koje izaziva UV zračenje može da dovede do preranog starenja kože (što uključuje i pojavu bora, opuštene kože i pigmentacija), kao i pojave raka kože.

 

Uobičajeni mitovi u vezi sa izlaganjem UV zracima

 

NETAČNO

TAČNO

Preplanulost je zdrava.

Preplanulost je rezultat odbrane organizma od daljeg oštećenja izazvanog UV zračenjem.

Preplanula boja štiti od sunca.

Preplanula boja inače svijetlu kožu štiti koliko i preparat sa faktorom zaštite oko 4.

Ne možete izgoreti po oblačnom danu.

I do 80% UV zraka mogu proći koz oblake. Smog u atmosferi može čak i povećati izlaganje UV zračenju.

Ne možete izgoreti u vodi.

Voda obezbjeđuje samo minimalnu zaštitu od UV zračenja, a zraci odbijeni od površine vode mogu povećati Vaše izlaganje UV zračenju.

UV zračenje tokom zime nije opasno.

Uopšteno govoreći, UV zračenje je manje tokom zimskih mjeseci, ali zraci odbijeni od snijega mogu duplirati Vaše izlaganje, posebno na većim nadmorskim visinama.

 

Kreme za zaštitu mi omogućavaju da se duže sunčam.

Kreme za zaštitu od sunca nisu namjenjene da bi povećali izlaganje suncu, već da bi povećali zaštitu tokom izlaganja suncu koje se ne može izbjeći. Zaštita koju oni obezbjeđuju umnogome zavisi od načina njihove primjene.

Ukoliko pravite redovne pauze tokom sunčanja, ne možete izgoreti.

Izlaganje UV zračenju se sabira (kumulira) tokom dana.

 

Ukoliko ne osjećate toplotu od sunčevih zraka, nećete izgoreti.

Opekotine od sunca su izazvane UV zračenjem koje se ne može osjetiti. Osećaj toplote potiče mahom od vidljivog i infracrvenog zračenja, a ne od UV zračenja.

Solarijumi

 

Korišćenje solarijuma bi trebalo potpuno izbjegavati. Činjenica je da osobe koje koriste solarijume imaju 74% veću šansu da kasnije razviju melanom u odnosu na osobe koje nisu koristili solarijume. UV zraci iz solarijuma takođe mogu da izazovu oštećenje DNK i ćelija, ovo oštećenje može da se kumulira tokom vremena i napravi rak kože.

 

Solarijumi su predstavljeni kao sigurniji način da se dobije preplanula koža. U stvarnosti solarijumi nisu sigurniji nego izlaganje suncu, a studije su pokazale da nemaju koristan učinak po zdravlje.

 

Zdravstveni radnici u mnogim državama pokušavaju da iniciraju donošenje zakona o solarijumimima, i u nekoliko evropskih država njihova upotreba je zabranjena za osobe mlađe od 18 godina.