Naučite o raku kože

Rak kože je najčešći oblik kancera kože. Najčešće je izazvan pretjeranim i neobezbijeđenim izlaganjem sunčevim UV zracima, koji prolaze kroz kožu i izazivaju njena oštećenja tokom vremena.

 

Promjene na koži se najčešće javljaju na mjestima izloženim suncu (UVA i UVB zracima), kao što su lice, vrat, leđa i ekstremiteti. Najšečće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, ali može se javiti i u bilo kom drugom uzrastu.

 

Broj dijagnostikovanih slučajeva svih oblika raka kože je u porastu, međutim, u zvaničnoj statistici je još uvijek manje nemelanomskih karcinoma kože nego što je stvaran broj, zbog manjeg prijavljivanja, što maskira pravu prevalenciju ovih tumora.

 

Rak kože spada u vrstu raka koja se najbolje liječi ukoliko se na vrijeme prepozna i koji ima odličnu stopu preživljavanja – opravka. Međutim, svijest u javnosti o simptomima raka kože je još uvijek na niskom nivou, što za neke pacijente znači da propuštaju šansu za rano otkrivanje. 

 

Pojam ‘rak kože’ se odnosi na nekoliko oblika ovog tumora koji imaju različite znakove, težinu kliničke slike i terapijski pristup:

 

NE-MELANOMSKI KARCINOMI KOŽE (NMSC)–OVDJE SPADAJU: MELANOM–NAJOPASNIJI OBLIK RAKA KOŽE (MSC)

Bazocelularni karcinom

Najčešći i najmanje opasan oblik raka kože      

Drugi po učestalosti oblik raka kože

Spinocelularni karcinom

Drugi po učestalosti oblik raka kože

 

Aktinična keratoza

Iskoristite gornje linkove da naučite više o raku kože, koga pogađa, kako se prevenira, kako se dijagnostikuje i liječi.

 

Karcinom Merkelovih ćelija

Rijedak i agresivan oblik raka kože