Uzroci

Premda postoje brojni faktori rizika, rak kože najčešće uzrokuje sunčevo UV zračenje. Pretjerano izlaganje ovom zračenju je najčešći uzrok svih obika raka kože.

 

Dva osnovna tipa UV zračenja kome ste izloženi prodiru u kožu do različite dubine. Uslijed predugog boravka na suncu zraci počinju da oštećuju DNK i tkivo. Najmanje opasna posljedica je prerano starenje kože i pojava bora. U najgorem slučaju ovo oštećenje dovodi do trajnih oštećenja i raka kože.

 

Ograničeno izlaganje suncu je dobro za nas. UVB zraci stimulišu proizvodnju vitamina D3, koji je važan za dobro zdravlje, rast i jake kosti. Međutim, za ovo su dovoljne svakodnevne male doze sunčevog zračenja.

 

Dok sunce čini da se dobro osjećamo (odatle popularnost sunčanja), oštećenje koje sunce čini koži i čitavom organizmu prevazilazi ovu kratkotrajnu dobrobit.

 

Oštećenje koje sunce pravi koži je trajno. I dok opekotina od sunca može da izblijedi, oštećenja koja se nalaze ispod ostaju. Svako naredno produženo sunčanje dodaje više oštećenja lokalnom imunitetu (koji je već oslabljen) i genetskom materijalu kože.