O Euromelanomu

Euromelanoma kampanja postoji da bi promovisala i dijelila informacije o prevenciji raka kože, rane dijagnostike - ranog otkrivanja i liječenja. Vodi je mreža evropskih dermatologa koji velikodušno daju svoje vrijeme da bi služili ovom cilju.

 

Naše aktivnosti su usmjerene na publiku tri ključne oblasti; javnost; naučnu zajednicu; i na kreatore evropske i nacionalne politike.

 

Za javnost, preko Euromelanoma sajta (koji je posjetilo više od milion ljudi) i putem godišnje marketinške kampanje, promovišemo razumijevanje raka kože,  prevenciju raka kože, ranog otkrivanja i liječenja. Ova aktivnost kulminira javnim skriningom za vrijeme  "Euromelanoma skrining Dana" koji se odvija jednom godišnje. Do danas, obavljeni su besplatni pregledi više od 450.000 osoba.

 

Za dermatologe i šire zdravstvene zajednice, mi redovno razmjenjujemo znanje i najbolju praksu kroz naučne publikacije u cilju poboljšanja brige za oboljele od raka kože.

 

Za vlade, mi smo domaćini posebnih događaja  koji imaju svrhu da se u potpunosti prepozna tretman raka kože i podrži u oblasti politike i sistema zdravstvene zaštite.

 

Od kada  je osnovan 1999. godine od  strane šest belgijskih dermatologa (T. Maselis, M. Van Daele, C Pirard, V. Del Marmol, B. Richert, i K. de BOULLE), Euromelanoma se brzo proširio širom kontinenta i sada je aktivan u 33 zemlje.

 

Euromelanom promoviše i širi informacije o prevenciji ranoj dijagnozi i liječenju raka kože. Kampanju vode dermatolozi voljni da posvete svoje vrijeme ovom cilju. Naše aktivnosti su usmjerene na javnost; naučnu zajednicu i političke strukture koje mogu da promijene zakonsku regulativu koja može da dovede do bolje prevencije, dijagnostike i liječenja raka kože. 

 

Za javnost je kreirana ova veb stranica, koju je posjetilo do sada preko million ljudi. Na njoj se nalaze brojne informacije o tome kako da spriječite nastanak raka kože, kako da se štitite od sunca, ali i kako da prepoznate melanom i druge oblike raka kože. Euromelanom preporučuje da svako pregleda cijelu kožu na svakih 3 mjeseca i identifikuje sumnjive promjene, nove lezije ili one koje se mijenjaju. U slučaju sumnje, prva stanica za pacijente bi trebalo da bude ljekar opšte prakse ili dermatolog. U velikom broju slučajeva rak kože može da se proširi na druge organe stvarajući ozbiljne zdravstvene probleme. Zbog toga je rano liječenje ključno. U okviru kampanje organizuju se besplatni pregledi stanovništva u okviru kojih je do sada u Evropi pregledano 450 000 ljudi..

Za dermatologe i druge zdravstvene radnike, kroz ovu veb stranicu razmjenjujemo najznačajnija saznanja iz naučnih publikacija u cilju poboljšanja brige o oboljelima od raka kože.

 

Za političke strukture, Euromelanom kampanja je domaćin specijalnih kampanja u Evropskom parlamentu i lokalnim parlamentima, kojima se obezbjeđuje da se problem raka kože prepozna u zdravstvenim sistemima i zakonskoj regulativi.

 

Od 1999. godine kada je kampanja osnovana od strane šest belgijskih dermatologa (T. Maselis, M. van Daele, C. Pirard, V. del Marmol, B. Richert, and K. de Boulle), do danas se proširila na 33 zemlje.