Tipovi raka kože

Postoje 4 glavna tipa raka kože.

 

Bazocelularni karcinom

Ovo je najčešći oblik raka kože, ali istovremeno i najmanje opasan. Tipično se javlja u obliku uzdignutog čvorića boje kože sa sjajnom perlastom ivicom, u obliku ranice koja ne zarasta, ili u obliku čvorića sa krustom koji polako raste tokom vremena.Ukoliko se ne liječi, može da ulceriše i zahvati duboka tkiva.

 

Aktinična keratoza

Ove lezije su prekancerozne i od 10 – 15% ovih lezija nastanu spinocelularni karcinomi, te ih treba tretirati da bi se spriječila ova progresija. Ona se najčešće dešava kod sredovječnih i starijih osoba, ili na regijama koje su najizloženije suncu, kao što su lice, vrat, ušne školjke, šake, i koža poglavine. Javljaju se na koži u vidu crveno-braon hrapavih ploča sa perutanjem.

 

Spinocelularni karcinom

Ovo je drugi po učestalosti oblik raka kože i javlja se na regijama kože koje su intenzivno izložene suncu, kao što su lice i poglavina. Javljaju se u vidu čvorića sa krustom koji mogu brzo da rastu i postanu ulcerisani i vlažni. Mogu brzo da se šire, pogotovu ukoliko se nalaze na usnama, prstima šaka i stopala, ili kod imunokompromitovanih pacijenata. Neophodno je hirurško uklanjanje promjena.

 

Melanom 

Ovo je najrjeđi, ali i najopasniji oblik raka kože. Pogađa osobe bilo kog uzrasta, za razliku od drugih tipova koji se javljaju kod starijih. Veoma variraju u izgledu i javljaju se u vidu promjena koje postaju tamno pigmentovane ili razvijaju nepravilne ivice ili različite boje, ili u vidu brzo rastućih ružičastih ili crvenih čvorića. Mogu da metastaziraju i zahtjevaju neodložan tretman.

 

Pored ova 4 glavna tipa, postoje i drugi, manje česti tipovi raka kože.