Campagne 2015

campaign banner3

HUIDKANKER KAN JE ZIEN.


HANDEL SNEL EN HET KAN WORDEN BEHANDELD

 

Download, read and share.

 

We have prepared educational materials. You will find useful advices.

 

Feel free to download these documents and share them with your family, friends, colleagues...

 

People are traveling in your offices, lounges, corridors, health club, shops, waiting rooms?
Your job will take you to see, touch or take care of the skin of your clients? Do not miss out of danger.

 

Download and print this poster.

Download the brochure and learn how to detect lesions at risk.

Huidkanker voorkomen

Huidkanker is één van de meest voorkomende kankers ter wereld. Het goede nieuws is dat het goed behandelbaar is als het vroeg wordt ontdekt- en er zijn dingen die we kunnen doen om het te voorkomen.

Spring veilig om met de zon

Vermijd onnodige blootstelling

Zoek de schaduw op waar mogelijk en vermijd de zomerzon op het middaguur.

sun icon

Draag beschermende kledij

Draag in de zon kledij, liefst van donker dicht geweven textiel, met mouwen, een hoed met brede rand en een UV-beschermende zonnebril.

Gebruik voor kinderen liefst speciale ‘zonwerende’ kledij. Ook in het buitenzwembad.

clothes icon

Gebuik zonnecrème

Kijk na of uw crème een hoge beschermingsfactor heeft (minstens 30) en beschermt tegen zowel UVA en UVB licht. Weet dat zonnecrème slechts optimaal werkt na een halfuurtje en zijn werking twee tot drie uur aanhoudt.

uv icon

Bescherm kinderen

Kinderen hebben het grootste risico op lange-termijn huidschade door onvoorzichtig met zonlicht om te gaan.

Kinderen moeten buiten spelen, maar altijd goed beschermd, laat een kind nooit verbranden.

baby icon

Skin cancer can affect anybody at any age. It is most common in people over 50, or people who have had prolonged exposure to the sun.

 

You are at higher risk if you:

 

  • Have fair skin or are prone to sunburn
  • Were sunburnt during childhood
  • Have spent a lot of time in the sun (for work or leisure)
  • Have periodical exposure periods (e.g. on holidays)
  • Use sunbeds
  • Have more than 50 moles
  • Have a family history of skin cancer
  • Are over the age of 50
  • Have undergone an organ transplant

 

Whether you’re in a high-risk group or not, there are simple things you can do now to protect you and your family from skin cancer.

 

By protecting your skin, checking yourself regularly and knowing the signs, you can stop any suspicious skin lesions before they become something more serious.

Maligne melanoom

Dit is de minst voorkomende vorm van huidkanker, maar wel de meest gevaarlijke want deze kan uitzaaien. In vergelijking met de baso- en spinocellulaire carcinomen komen melanomen vaker voor in jongere leeftijdsgroepen. Ze zien eruit als gepigmenteerde vlekken. Deze vlekken kunnen donkerder worden of onregelmatige randen ontwikkelen, vaak met verschillende kleuren en dit kan in een tijdspanne van weken tot maanden gebeuren.

 

De vlekken kunnen ook beginnen als een rozerode bobbel zonder pigment, deze groeien meestal sneller en kunnen uitzaaien. Onmiddellijke behandeling is noodzakelijk.

Basaalcelcarcinoma

Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker en eigenlijk ook de minst gevaarlijke. Deze kankers nemen de vorm aan van een verheven, meestal huidkleurige bobbel met een parelachtige, glanzende rand, of een wonde die niet geneest. Het kan ook een knobbel met korst zijn die langzaam groeit.

 

Indien een basaalcelcarcinoom niet behandeld wordt, kunnen de letsels verzweren en doorgroeien in de diepere weefsels onder de huid.

Spinocellulair carcinoma

Dit is de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker, die vooral voorkomt op delen van de huid die veel aan de zon werden blootgesteld, zoals het gelaat en de hoofdhuid.

 

Meestal is het een korstachtig gezwelletje, dat snel kan groeien en ulcereren. Deze letsels kunnen snel uitbreiden, vooral op de lippen, de oren en de vingers, of in geval van verminderde werking van het immuunsysteem (verminderde weerstand). Chirurgische behandeling noodzakelijk.

Actinische keratose

Deze roodbruine, schilferige, ruw aanvoelende huidvlekjes komen meestal voor bij personen van middelbare leeftijd en ouderen. Ze bevinden zich op de aan de zon blootgestelde delen van de huid, zoals gezicht, nek, oren, de rug van de hand en de hoofdhuid bij kalende mannen.

 

Deze letsels zijn precancereus (kunnen kanker veroorzaken) en in 10 tot 15 % van de gevallen evolueren deze vlekjes in een spinocellulair carcinoma.