Soorten huidkankers

Er zijn vijf hoofdtypes waar je op moet letten wanneer je de huid nakijkt.

 

Basaalcel Carcinoma

Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker, maar ook de minst gevaarlijke.
Het ziet er uit als een huidkleurig bobbeltje met een glimmende, parelachtige rand, als een wonde die niet geneest, of een licht korstachtige plek die langzaam groter wordt. Als deze niet wordt behandeld kan het verzweren (ulcus) en doordringen tot in diepere weefsels.

 

Actinische Keratoses

Deze letsels zijn precancereus; in 10-15% ontaarden zij in een spinocellulair- of plaveiselcelcarcinoom, ze moeten dus worden behandeld om ontaarding te voorkomen. We zien het meestal op aan de zon blootgestelde huid zoals het gelaat, de nek, de oren, de handruggen en hoofdhuid bij ouderen en mensen van middelbare leeftijd. Ze zien er uit als rood-bruine schilferende ruwe vlekken op de huid.

 

Cell Spinocellulair- of plaveiselcelcarcinoom

Dit is de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker, en komt meestal voor op de huid die veel aan de zon is blootgesteld zoals het gelaat en de (kale)hoofdhuid.
Hat ziet er uit als een korstachtige bobbel die snel kan groeien, die kan verzweren/ulcereren en nattend kan zijn. Het kan snel uitbreiden voornamelijk als het op de lippen, oren, vingers of tenen bevindt, of bij patiënten met immunodepressie (verminderde weerstand). Chirurgische behandeling is essentieel.

 

Melanoom 

Dit is de minst voorkomende vorm van huidkanker, maar ook de gevaarlijkste. Hij kan op alle leeftijden voorkomen, terwijl de andere types eerder bij oudere mensen voorkomt. Hoe een melanoom er uit ziet varieert: een vlek die donkerder pigmenteert, of onregelmatige randen ontwikkelt, of verschillende kleuren heeft, of het kan een snelgroeiende roze-rode knobbel zijn. Een melanoom zaait uit dus onmiddellijke behandeling is noodzakelijk.

 

Merkelcelcarcinoom 

Het is een zeldzame, agressieve vorm van huidkanker. Merkelcelcarcinoom is vaak rood tot paarsachtig.

Behalve deze vijf hoofdtypes zijn er nog andere minder vaak voorkomende types huidkanker.