Nevi of pigmentvlekken

Lees meer over andere soorten goedaardige gezwellen

Pigmentvlekken (in wetenschappelijke termen Nevi) kunnen zich in grote variatie manifesteren.

 

Nevi

 

Nevi kunnen plat of verheven zijn, variëren in kleur van roze tot donkerbruin, tot zwart, en in afmeting van een paar millimeter tot enkele centimeters. Het is zeldzaam dat nevi na de leeftijd van 50 jaar verschijnen.

 

Het merendeel van de nevi zijn onschadelijk, maar bepaalde types moeten in de gaten worden gehouden wat betreft veranderingen of symptomen van melanoom.
Minder dan 30% van de melanomen ontstaan uit nevi.

 

atypical neavus 80

Atypische of Dysplastische nevi

 

Atypische of dysplastische nevi zijn pigmentletsels die er anders uitzien dan de rest. Omdat ze lijken op melanomen dienen deze door een dermatoloog te worden onderzocht om er zeker van te zijn dat ze goedaardig zijn. Het ABCDE van de melanoom identificatie kan worden gebruikt om te besluiten of dit moet worden onderzocht:

 

  • Is the mole Asymmetric?

  • Does it have indistinct or uneven Borders?

  • Does it change Colour?

  • Is it larger than 6mm in Diameter?

  • Has its size, shape or behaviour Evolved over time?

 

Mensen met verscheidenen atypische nevi hebben een veel hoger risico een melanoom te ontwikkelen. De huid moet dus regelmatig onderzocht worden om een verandering vroeg te kunnen opsporen.

 

Galerij

Dermale nevi

 

Een dermale nevus kan licht verheven tot prominent afgerond zijn. Ze kunnen variëren van kleur: roze, lichtbruin tot donkerbruin. Het zijn goedaardige tumoren en hebben zelden een risico tot ontaarden in een melanoom.

 

Galerij