Zonnen/Bruinen en zonnebanken

Bruinen in de zon, zonnebaden

 

Bruinen in de zon is het proces waarbij de huidskleur donkerder wordt. Een bruin kleurtje, van het zonnebaden of de zonnebank, is schadelijk en gevaarlijk.


De bruine kleur wordt veroorzaakt door schadelijke UV-stralen van de zon of zonnebank. Als je een bruin kleurtje hebt betekent dit dat het DNA in je huid beschadigd is. De cumulatieve schade door UV-straling leidt tot voortijdige huidveroudering (rimpels, verslapte huid, bruine vlekken), en huidkanker.

 

Mythes over UV-straling

 

NIET WAAR

WAAR

Een bruin kleurtje is gezond.

De bruine kleur is de verdediging van je huid tegen nog meer beschadiging van de huid door UV-straling.

Een bruine kleur beschermt je tegen de zon.

Een donker gebruinde huid biedt slechts een bescherming van ongeveer SPF 4.

Je kunt niet verbranden op een bewolkte dag.

Tot 80% van de UV-straling dringt door een licht wolkendek. Mist of nevel in de atmosfeer kan de UV-straling zelfs verhogen.

Je kunt niet verbranden als je in het water bent.

Water biedt slechts een minimale bescherming tegen UV-straling, en weerkaatsing in het water kan de blootstelling aan UV-straling nog sterker maken.

UV-straling in de winter is niet gevaarlijk.

UV-straling is in het algemeen lager in de wintermaanden, maar weerkaatsing via sneeuw, vooral in het hooggebergte, kan de blootstelling aan UV stralen verdubbelen.

Zonnecrèmes beschermen me, dus kan ik langer zonnebaden.

Zonnecrèmes dienen ertoe je te beschermen tijdens onvermijdelijke zonneblootstelling, niet om je zonnebaadtijd te verlengen. De bescherming door de zonnecrèmes hangt eveneens sterk af van een correct gebruik.

Als je tijdens het zonnebaden regelmatig pauzes neemt, dan verbrandt je niet.      

Blootstelling aan UV-straling gedurende de dag is cumulatief.

 

Indien je de hete zonnestralen niet voelt dan verbrandt je niet.

Zonnebrand wordt veroorzaakt door UV-straling en voel je niet. Het warmtegevoel wordt veroorzaakt door de zichtbare en Infrarode straling van de zon, en niet door UV-straling.

 

Bron: WHO, Fact sheet N°271, August 2002, Ultraviolet radiation: global solar UV index

 

Zonnebanken

 

Het gebruik van zonnebanken moet volledig worden vermeden. Mensen die van (UV) zonnebanken gebruiken maken hebben 74 procent meer kans op een melanoom in vergelijking met mensen die ze nooit hebben gebruikt. De UV-straling van zonnebanken kan ook het DNA in uw huidcellen beschadigen, en na verloop van tijd vergroot deze schade, die huidkanker kan veroorzaken.

 

Zonnebanken worden soms verkocht als een gecontroleerde manier om een veiliger bruin kleurtje te krijgen. In werkelijkheid zijn de zonnebanken niet veiliger dan blootstelling aan de zon zelf, en studies tonen aan dat zij geen positieve gezondheidsvoordelen hebben.

 

In veel landen proberen gezondheidszorg-professionals wetten te laten maken tegen het gebruik van zonnebanken. Reeds in verschillende Europese landen is het gebruik door mensen onder de 18 jaar verboden.