Oorzaken

Er zijn vele risicofactoren, maar huidkanker wordt meestal veroorzaakt door de UV-stralen van de zon.
Excessieve blootstelling aan deze stralen is de meest voorkomende oorzaak van alle vormen van huidkanker. 

 

De twee voornaamste types van UV-straling aan welke we blootgesteld zijn dringen door tot op verschillende dieptes van de huid. Teveel tijd in de zon veroorzaakt beschadiging van het DNA en weefsel. In het beste geval veroorzaakt het een voortijdige veroudering van de huid en rimpels. In het slechtste geval leidt deze beschadiging tot verzwakking van de huid en uiteindelijk tot huidkanker.

 

Beperkte blootstelling aan de zon is goed voor ons. UVB-stralen stimuleren de productie van vitamine D3, die belangrijk is voor een goede gezondheid, groei, en sterke botten. Een kleine dosis dagelijkse zonneschijn , is alles wat je hiervoor nodig hebt.

 

Door zonneschijn voelen we ons beter (vandaar de populariteit van het zonnebaden), maar de schade toegebracht op lange termijn is belangrijker dan het kortdurende voordeel van zich goed voelen.

 

De schade toegebracht aan de huid is permanent. De zonnebrand zal vervagen, maar de onderliggende huidveranderingen blijven. Elke opeenvolgende periode van langdurige blootstelling voegt meer schade toe aan het reeds verzwakte lokale immuunsysteem (afweersysteem) en het genetisch materiaal van de huid.

 

Click hier om meer te weten over de verschillende types UV stralen en hun effecten.