Hudsjekkdagen Euromelanoma 2017

12 spørsmål om Hudsjekkdagen Euromelanoma 2017

 

Hvem kan få sjekket føflekkene på Hudsjekkdagen? 
Først og fremst den som har en føflekk som har forandret seg mistenkelig. Det er et begrenset antall timer som tilbys, og «førstemann til mølla»-prinsippet gjelder.

 

Hva hvis det ikke er noe tilbud i nærheten eller det er fullbooket der du bor?
Hvis du har en mistenkelig føflekk, bør du da kontakte fastlegen.

 

Hvordan sjekke om du er i risikogruppen?
Se 1 minutts film her om hvilke endringer du skal se etter
Du finner også informasjon på www.euromelanoma.org/norway og i informasjonsbrosjyre i mange apotek.

 

Hvordan får jeg bestilt time?
Fra 2. mai og så lenge det er ledige timer, vil Kreftforeningen ta imot timebestilling. Ring Kreftlinjen 800 57 338 i åpningstiden mandag-torsdag kl 09-20, fredag 09-15, eller se på https://kreftforeningen.no/hudsjekk hvordan du kan bestille på nett. Bestilling kan også gjøres på www.euromelanoma.org.

 

Hva koster tilbudet?
Du betaler en egenandel på kr 345. Hvis det er mistanke om føflekkreft og operasjon skjer samme dag, koster dette ikke ekstra. Hvis du får henvisning til nærmere sjekk og eventuell senere operasjon, betales vanlig egenandel.

 

Hva er Hudsjekkdagen Euromelanoma?
Det er en aksjon som hudleger i over 30 land i Europa er med på. Norge er i år med for 4. gang, som et samarbeid med hudleger og Kreftforeningen. Hudleger mange steder i landet deltar 23. mai med å sjekke føflekker. Pasientene betaler egenandel, men behøver ikke rekvisisjon fra fastlege.

 

Hvorfor er denne aksjonen nødvendig?
Norge er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, og på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen. Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge. Aksjonen skjer for å få oppmerksomhet om hvordan hudkreft kan forebygges, og oppdages tidlig. De fleste tilfeller kan unngås ved mindre eksponering for stråling fra sol og solarium, bruk av dekkende klær og tilstrekkelig solkrem.

 

Kan jeg ta opp andre hudproblemer?
Tilbudet på Hudsjekkdagen gjelder kun undersøkelse av føflekker.

 

Hvorfor er det en nedre aldersgrense på 25 år?
Føflekkreft er veldig sjelden hos dem som er under 25 år. De fleste som får sykdommen er 50 år og eldre. Er du under 25 år og har en mistenkelig føflekk som har endret seg, kontakt fastlegen din eller ring Kreftlinjen 800 57 338. 

 

Hvem er sponsorer og støttespillere for årets Hudsjekkdag – Euromelanoma
Kreftforeningen er samarbeidspartner og utfører et stort arbeid med organisering, publisitet og informasjon, både i forbindelse med aksjonen og generelt i arbeidet for å forebygge føflekkreft.
I tillegg foregår timebooking i stor grad via Kreftforeningens nettside og hjelpetelefonen Kreftlinjen.

 

Firmaene Cosmica , Desitin,  La Roche Posay og  Meda  og  er årets sponsorer og har i tillegg bidratt med mye praktisk hjelp og utvikling av prosjektet.

 

Norsk forening for Dermatologi og Venerologi  støtter Hudsjekkdagen- Euromelanoma økonomisk og faglig og bidrar til utnevnelsen av  koordinator blant hudlegene i Norge.    

 

De store apotek kjedene Boots, Apotek 1 og NMD deltar med å gi informasjon ved spredning av Euromelanomas informasjonsmateriell og opplysning om Hudsjekkdagen - Euromelanoma 2017.

 

Hvor finner jeg informasjon om pasientforeningen Føflekkreftforeningen?  
Du finner dem på nettsiden foflekkreft.no, og de har også en egen facebookside

 

Hvem er koordinator for EuromelanomaNorge i 2017
Praktiserende hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken / www.hudklinikken.no , e-post: post@hudklinikken.no