Euromelanoma2021 Basin Bi̇ldi̇ri̇si̇

Euromelanoma kampanyası deri kanseri risk faktörleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla yapılmaktadır.

 

“Euromelanoma Deri Kanseri Farkındalık haftasının 2021 sloganı: Geçmişiniz Geleceğinizi Belirler olmuştur.

 

 Küresel ölçekte gerçekleştirilen Dermatoloji anketinin sonuçlarına göre COVID salgını sırasında profesyonel deri muayenelerinin %33'ünün aksadığı ve erken evre melanomların %21'inin gözden kaçırılmış olabileceği belirlenmiştir.

 

24-30 Mayıs 2021: Avrupa'nın önde gelen deri kanseri bilinçlendirme grup üyelerinin hayata geçirdiği Euromelanoma Deri Kanserleri Farkındalık Kampanyası, halkın deri kanseri risk faktörleri hakkında doğru bilgilendirilmesini amaçlar.

 

"Deri Kanseri: Geçmişiniz Geleceğinize Karar Verir" kampanyası, insanların yaşam tarzlarını, mesleklerini ve geçmişlerini gözden geçirmelerine yönlendirir ve düzenli olarak kendi deri muayenelerini nasıl yapabilecekleri konusunda bilgi sunar.

 

Avrupa Euromelanoma Başkanı Veronique del Marmol, "“İnsanların, kendi kişisel deri kanseri risk profillerini oluşturan, farklı faktörleri anlamalarını istiyoruz.

 

Deri kanserleri geliştirenler sadece güneşlenmeyi sevenler  veya solarium kullanıcıları değil-farkında olunması gereken başka davranışsal ve ailesel faktörler de var" demektedir.

 

Kampanya, dermatologların deri kanseri riskini artıran temel faktörler konusunda toplumu bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

Aşağıda sıralanan alışkanlıklar deri kanseri riskini artıran davranışlardır:

 

- Şezlongta uzun süre güneşlenmek                               

- Sık güneşlenmek

- Ailede melanom hikayesi

- Açık havada çalışmak zorunda olmak (inşaatta. tarlada, gemilerde)           

- Açık havada boş zaman etkinlikleri (ör. spor/bahçe işleri)

 

Euromelanoma kapsamında gerçekleştirilen Dünya çapında 700’den fazla dermatoloji uzmanının katıldığı COVID19 Pandemi süreci ile ilgili olarak yanıtladıkları anket sonuçlarına göre:

 

Dermatologlar, normal deri muayenelerinin yapıldığı yıllarla karşılaştırıldığında, melanomların beşte birinin (% 21) teşhis edilmemiş olabileceğini ve Pandemi nedeniyle randevuların üçte birinin (% 33.6) kaçırılmış olabileceğini düşünmektedir.

Bu rakamlar Dünya Sağlık Örgütü'nün daha önceden belirlenen melanom insidans oranlarıyla birlikte değerlendirildiğinde, Dünya çapında 60.000'den fazla melanomun teşhis edilmediğini göstermektedir. 

 

 “COVID krizi sırasındaki kısıtlamalar, sağlık hizmetleri sistemlerindeki zorluklarla birleştiğinde, ayrıntılı deri muayenelerinin önemli bir bölümünün yapılamadığına işaret etmektedir.

 

Bu nedenle, Pandemi bitene kadar, insanların risk profillerini anlamaları ve melanomun erken tanısı için kendi derilerini kontrol etmelerinin önemi açıkça görülmektedir”

 

Türkiye Euromelanoma grubu adına Prof. Dr.  Nahide ONSUN

 

Deri kanseri belirtilerini nasıl tespit edeceğinizi öğrenmek için www.euromelanoma.org/turkiye  adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

EUROMELANOMA HAKKINDA

Euromelanoma, Avrupa'nın önde gelen deri kanserleri konusunda farkındalık yaratmak için çalışan bir gönüllü dermatologlar grubudur. Deri kanserinin önlenmesi, erken teşhis ve tedavisine ilişkin bilgileri tanıtmak ve paylaşmak için gayret gösteren Avrupalı dermatologlardan oluşan bir ağ tarafından yürütülmektedir. Her yıl düzenlenen "Euromelanoma Deri kanseri Tarama Günü" Deri Kanserleri Farkındalık Haftası dahil, deri kanseri konusunda halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapar ve Avrupa’da Avrupa Birliğinde sağlık hizmeti ile ilgilenen politikacılarla işbirliği içinde çalışır ve destek alır.

Euromelanoma tescilli bir yardım kuruluşudur ve 33 ülkede faaliyet göstermektedir.

 

www.euromelanoma.org

 

 ANKET HAKKINDA

Kasım ve Aralık 2020'de gerçekleştirilen kısa ankette 36 ülkedeki profesyonel dermatologlardan toplam 734 yanıt alınmıştır. Dermatologlardan pandemi nedeniyle kaçırılan deri muayenesi randevularının oranını  ve normal bir yıla kıyasla teşhis edilemeyen melanomların oranını tahmin etmeleri istenmiştir.